Teringat Nasihat Ibu

Masih ku ingat kata-kata ibu sambil memberi wang dan berpesan ‘Pergilah ke kedai Pak Mamat beli sekati gula dan sekati tepung, kalau tiada pergi ke kedai Maniam, kalau tiada jua belilah di kedai Ah Chong’.

Sambil berlari girang dicelah-celah pepohon nyiur yang melambai indah dengan sarang-sarang tempua berhayunan bagaikan buaian aku membeli gula dan tepung di kedai Pak Mamat. Bertahun-tahun begitu, sesekali aku ke kedai Maniam dan Ah Chong.

Kata Ibu:

‘Beli di kedai Pak Mamat kita dapat berkat Pak Mamat membayar zakat kalau beli di kedai Maniam dan Ah Chong siapa menanggung dosa kalau mereka jadi kaya raya wang tadi dibina patung-patung dewa kita terheret percuma masuk neraka hanya sedikit yang masuk syurga selainnya masuk neraka kerana subhat membina Muruga dan Dewa’.

Kata Ibu:

‘Kalau mereka menjadi kaya raya nanti mereka menjadi ceti diberi Melayu pinjamnya wang habis dilelongnya tanah warisan kerana Melayu tak mampu bayar hutang’.

Kata Ibu:

‘Kalau mereka kaya raya habis dibelinya tanah dan bendang padi naik harga kerana Melayu hanya jadi kuli bukan tuan kilang buka kita punya kedai juga bukan kita punya tengok tu minum kopi pun kata mereka sedap dikedai Cina’.

Kata Ibu:

‘Kalau mereka kaya raya habis dibelinya pekan dan kampung kita nantinya tinggal di pinggir sungai bakau dan berumah di bukit bukau tapi kini sungai juga dibeli dijadikan kolam udang, bukit juga dibeli dibina kondo mewah. Melayu mahu tinggal di mana? Dalam hutan belantara?’.

Kata Ibu:

‘Tanamlah kucai kita dapat berkat kerana makan sayur yang tidak subhat, kucai di kedai Cina disiram najis babi.Kalau kita tanam kucai kita gemukkan kucai dengan tahi kambing.

Kata Ibu:

Jangan makan tokua kalau tak tahu siapa pembuatnya. Jangan makan mi kalau Ah Chai yang membuatnya. Kalau makan makanan subhat, hati hilang sinarnya kerana memakan makanan subhat. Hati dipenuhi bintik bintik hitam penuh noda dan dosa. Hati akhirnya mati. Kita nantinya semakin renggang dari kekasih tuhan. Kita nantinya menjauhkan diri yang Maha Pencipta. Dosa kita berganda-ganda lalu tuhan turunkan bala’.

Advertisements
This entry was posted in tazkirah. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s